Constructie nestkastje--X
Nieuw nestkastje en materiaal Een kastje voor ca. 5 €
Een oud nestkastje Binnenkant nestkastje Een grote variatie
 
Buisje met behangersbijen Een opmerking  
Opmerking: De nestkastjes met doorzichtige buisjes zijn uitsluitend bedoeld voor educatieve observatie. De buisje wasemen niet uit (hebben een slechte waterhuishouding), wat zeer nadelig is voor de nesten; de wilde bijen zijn er op langere termijn niet mee geholpen.
Een nestkastje voor wilde bijen/solitaire bijen met transparante buisjes ( een educatief bijenhotel, kijkhotel) kan je heel gemakkelijk zelf maken, voor een bedrag minder dan 5 Euro. Vooral als je dat samen met kinderen doet, wordt het effect extra groot. Ze maken dan zelf iets voor de bijen. Kopen is heel erg gemakkelijk. Maar als kinderen samen met hun ouders, opa's of een andere helpende hand een woonplaats voor de wilde bijen kunnen maken, geeft dat ook meer voldoening. Insectenhotels zijn er ook of misschien het meest bedoeld om de betrokkenheid bij de wilde bijen te vergroten. Van stukjes afvalhout, houten pluggen, ca. 3 m transparante slang, twee scharnieren en wat spijkers maak je zo'n nestkastje. De transparante slang kan je in verschillende diktes bij een winkel voor auto onderdelen kopen.
 
Een nieuw nog onbewoond nestkastje opengeklapt Terug
Nestkastje gemaakt door Henk Poelmans. Appelhof 2 6681 NL Bemmel (0481 422488)
Bouwprincipe: maak een nestkastje dat de vorm heeft van een nestkastje voor vogels. (6 plankjes: binnenkant ca. 30-40 x 12 x 12 cm).
De voorkant wordt doorboord; de achterkant wordt zo diep uitgeboord dat houten pluggen daarin stevig kunnen worden bevestigd (ingeslagen). Breng kunststof buisjes aan. Aan de achterkant om de pluggen aan de voorkant door de gaten.
Bij dit nestkastje wordt de zijwand naar beneden geklapt. Het nestkastje moet niet te breed zijn anders zijn de achterste buisjes niet meer te zien. Op basis van dit principe kunnen er ook nestkastjes worden gemaakt die aan twee kanten te open zijn in dat geval kan het breder zijn. De regel is dat alles goed zichtbaar moet zijn. Dus buisje op ongelijke hoogte plaatsen.
 
Een nestkastje naast het raam Terug
 
Materiaal voor een educatief nestkastje voor wilde bijen: achterkant nestkastje met gaten van verschillende grote; doorzichtige slang 4, 6 en10 mm en pluggen van dezelfde dikte. Afhankelijk van de winkel kan slang vanaf 1 dm tot rollen van 5 m lengte worden gekocht. Terug
 
Bevestiging buisje bij pluggen Terug
 
 
Bevestiging bij gaten Terug
 
Het eerste resultaten Terug
Terug
 
Maten van een nestkastje gemaakt door Rob de Koning uit Schiedam
Dit nestkastje voor wilde bijen met transparante buisjes is gemaakt van 12 mm dik multiplex. Alle plankjes zijn met kleine spijkers van ca 3 cm lang aan elkaar gespijkerd. Alleen de hanglat achter is geschroefd, maar dat mag ook een oogje zijn. De scharnieren zijn 12 mm breed; de hanglat 30 x 4,5 x 1,5 cm. Maar voor het ophangen zijn vele variaties te bedenken. Gemaakt van restantjes hout hoeft dit kastje niet meer te kosten dan ca. 5 €!
Plank voorkant 25 x 9,8 cm Plank zijkant 25 x 12 cm
Maten van een nestkastje gemaakt door Rob de Koning uit Schiedam 2
Plank achter 10,8 cm Deurtje 25 x 10,5 cm
dak 15 x 15 cm Bodem 9,8 x 9,1 cm  
 
Nesten van behangersbijen: Het eerste resultaat: 2 buisjes met een eerste cel van een behangersbij. In buisje 1 met uitgesneden stukjes van bloemblaadjes van een roos; in buisje 2 vermoedelijk met uitgesneden stukjes van stengelblaadjes van een roos. Op zo'n snel resultaat kan je kicken vooral als je het nestkastje met je eigen handen hebt gemaakt en bovendien bijna niets kost! Voor behangersbijen zie onder Zoekkaart wilde bijen.
 
 
Een oud nestkastje voor bijen tegen het IVN-gebouw in Veenendaal Terug
 
Binnenkant nestkastje links van de regenpijp Terug

Nestkastjes voor wilde bijen met doorzichtige plastic buisjes of stevige stukjes plastic slang zijn zeer geschikt voor natuureducatie.

In het bovenste buisje heeft de bij 7 cellen gemaakt. Uit iedere cel komt in het voorjaar een bij tevoorschijn.

De kastjes worden als een nestkastje voor vogels gemaakt, maar moeten wel van opzij kunnen worden geopend.

Boor gaatjes aan de voor- en achterkant. De achterkant wordt gedicht met een uitstekend rond stukje hout (een plug) dat het buisje aan de achterkant dichtmaakt.

Vervangen van buisjes en slangetjes
Dit nestkastje is al een paar jaar in gebruik. De eerste paar keer maken de bijen de buisjes weer schoon. Daarna worden ze niet meer gebruikt. De buisje die niet meer worden gebruikt, moeten dan worden vervangen. Dat kan het beste in de winter gebeuren, onder koele omstandigheden.


 
Er bestaat een grote variatie aan nestkastjes voor bijen (Floriade 2012) Terug
 
Een opmerking Terug
Nestkastjes zijn ook een commerciele activiteit geworden. Op zich is dat geen probleem. Maar hoe eenvoudiger een nestkastje hoe beter het vaak is. Een houtblok met zelfgeboorde nestgangen werkt meestal het beste. Allerlei andere toevoegingen zijn overbodig, vooral die met zonnepanelen.