Gehoornde maskerbij
Hylaeus cornutus
Zowel het mannetje als het wijfje zijn duidelijk aan hun afwijkende kopvorm en zwarte kop te herkennen
Lengte: vr & m 5-8 mm
Lees meer
 
 

-Grafiek en kaartje naar T.M.J .Peeters et al.
Vrouwtje: het clypeale gebied (gebied boven de monddelen) steekt van opzij gezien ver boven de ogen uit en aan de mondzijde heeft de clypeus opzij spitse tot stompe tandachtige structuren; bovenkaak met 3 tanden; lengte 4-5 mm.
Mannetje: Bij het mannetje steekt het supraclypeale gebied van opzij gezien ver boven de ogen uit en aan de top hiervan staat de scapus ingeplant. Het gebied achter de scapus is duidelijk gladder en glanzender dan het omliggende gebied, de basitarsus van de middenpoten is knobbelachtig verbreed; sternieten; lengte 4-5 mm.
Vliegperiode: juni - augustus.
Habitat: ruderale terreinen, groeven, spoorwegemplacementen, rivierdijken, oude forten, bosranden
Nesten: in dode stengels van braam, oude gallen van wilde kruisdistel) en in stengels van verschillende kruidachtige planten.
Bloembezoek
Kwam in de periode 1980-1990 talrijk op NS-terreinen in Zuid-Limburg voor. Is verzameld op wilde peen, talrijk op dolle kervel verder op gewone bereklauw, gewoon duizendblad en zevenblad (Koster,1986b).
Voorkomen in Nederland: In Nederland voor het eerst  in  Maastricht  waargenomen Tijdens een floristisch onderzoek op spoorwegemplacementen (door de Adviesgroep Vegetatiebeheer te Wageningen) in 1986 is H. cornutus hier talrijk verzameld en waargenomen. Ten opzichte van 1980 heeft H. cornutus zich spectaculair uitgebreid.  Het materiaal was rond 1984 talrijk toegenomen. De populatie was vele male groter geworden. In Nederland onder meer op ruderale terreinen en op de Sint Pietersberg en op de spoorwegemplacementen en rivierdijken.  
 
Gehoornde maskerbij - Hylaeus cornutus Terug
 
 
 
Gehoornde maskerbij - Hylaeus cornutus Terug
Mannetje boven, vrouwtje onder
 
Gehoornde maskerbij (m) Terug
 
Gehoornde maskerbij (m) Terug
 
Hylaeus cornutus Terug
 
Hylaeus cornutus Terug
 
Hylaeus cornutus (m) Sterniet 7 Terug
 
Hylaeus cornutus (m) Sterniet 8 Terug
 
Overzicht van waarnemingen per plaatsen per plant Terug
 
t talrijk; r geregeld; p plaatselijk
Koster, A., 1986. Sterke uitbreiding van de Gehoornde maskerbij (Hylaeus cornutus Curtis, 1831) langs het spoor in Zuid-Limburg. Natuurhistorisch Maandblad 75, 12: 235-238. Volledige artikel