Windbestuivers en bijen
Windbestuivers ontwikkelen stuifmeel dat via de lucht wordt getransporteerd. De windrichting bepaalt waar het stuifmeel terecht komt. Voor de bestuiving hebben de planten geen insecten nodig. Windbestuivers hebben ook geen opvallende bloemen die zijn ingericht op het aantrekken van bijen zoals bloemvorm, kleur, nectar en honingmerken. Windbestuivers zijn grassen, sommige tweezaadlobbige kruiden, bomen en heesters. Deze planten kunnen massa's stuifmeel produceren. Bij windstil weer kunnen ze bospaden geel kleuren. Taxus kunnen bij windstil weer met af en toe een windvlaagje grote wolken geel stuifmeel produceren. Windbestuivers zijn de bron van hooikoorts.
Voorbeelden
Kruidachtige planten: wilde en gekweekte grassen (op wilde grassen heb ik zelf incidenteel honingbijen waargenomen), weegbreesoorten, hop en hennep.
Heesters: hazelaar, taxus,
Bomen: beuk, haagbeuk, berk, zwarte els, grauwe els, zomereik, wintereik, steeneik, es
Bijenbezoek
Windbestuivers worden in hoofdzaak door honingbijen bezocht. Weegbreesoorten ook door wilde bijen onder meer zandbijen en groefbijen; de eikenzandbij is zelf afhankelijk van het stuifmeel van zomereik.
 
Voorbeelden windbestuivers
Honingbij op mannelijke katjes van hazelaar
 
Smalle weegbree - Plantago laceolata
 
 
Hop - humulus lupulus: lokaal een belangrijk landbouwgewas voor de bierbrouwerij
 
 
Hennep - Canabis sativa: hennepteelt voor hennepvezels zou voor imkers niet verkeerd zijn. In verband met de zeilmakerij was dit al een eeuwenoude teelt in Nederland. Het landschap zal er niet fraaier van worden; het is te vergelijken met maisakkers.
 
 
Mais - Zea mais: als mais en andere kruidachtige windbestuivende gewassen vrij zijn van neonicotinoïde-achtige stoffen zijn het relatief belangrijke stuifmeelbronnen voor honingbijen.
 
 
 
Prachtriet - Miscanthus sinensis - Deze plant wordt vooral als siergewas gebruikt. Cultuurvarianten en kruisingen met deze plant kunnen van belang zijn voor biomassateelt. Landschappelijk en ecologisch gezien zal dat de kwaliteit van het landschap niet verbeteren.
 
 
 
 
 
Parelgierst - Pennisetum glaucum: wegens zijn droogtetolerantie een belangrijk graangewas in droge gebieden in de wereld. Kan in ons land ook als siergewas worden uitgezaaid in tuinen.
 
 
Steeneik - Quercus - ilex: deze foto is in de Pyreneeën gemaakt, daar werden ook zandbijen op deze boom/heester waargenomen. Omdat het langs een levensgevaarlijke afgrond was moest ik op 2m afstand fotograferen. Deze foto was het beste en enig bruikbare resultaat.